top of page
Kabarık bulutlar

HİTİTLER


HATTUŞAŞ
HATTUŞAŞ

            Hititler, Anadolu’da ve Suriye’de M.Ö. 1700 ve 1200 yılları arasında etkin olmuş, antik bir topluluktur. Başkenti günümüzde Çorum ili sınırları içerisinde yer alan Hattuşaş’tır.  Hattuşaş'taki Hitit kalıntıları,  UNESCO DÜNYA MİRASI LİSTESİ’ nde yer alır.


        HİTİTLERİN İNSANLIĞA KATTIĞI İLKLER

- Hititler, Anadolu’da siyasal birliği sağlayan ve merkezi bir otorite kuran ilk devlettir.

- Hititler, tarihteki ilk danışma meclisini kurmuşlardır. İsmi Pankuş. İmparatorluğun güçlendiği dönemlerde kaldırılmıştır.


 - Hitit hükümdarları tanrılarına hesap vermek için anal adı verilen yıllıklar hazırlatmışlardır.  Bu yıllıklar nedeniyle Hititlerin, sistematik tarih yazıcılığının ilk örneklerini verdikleri kabul edilir.  


 - Tarihin bilinen ilk yazılı antlaşması olan Kadeş Antlaşmasını imzaladılar (Mısır kralı Ramses ve Hitit Kralı Mutavalli arasında yapılan savaş sonrası )       

              





- Kendi hiyeroglif yazılarını kullandılar.

                                                               

 - Resmî nikahlar yapıldı. Bu sayede aile hukukunun düzenlenmesinde adımlar atıldı.


   HİTİTLERİN DEVLET YÖNETİMİ     Hitit İmparatorluğu teokratik ve feodal bir yapıya sahiptir.Krala “Tabarna”, kraliçeye ise “Tavananna” denilirdi. Devlet yönetiminde kraldan sonra söz hakkı olan ilk kişi kraliçeydi. Kralların devlet yönetiminin yanında başrahiplik, başkomutanlık ve başyargıçlık gibi görevleri de bulunmaktadır.     Hititlerde krallık makamı, veraset yoluyla aktarılmaktaydı ancak kral, yerine kimin geçeceğini hayattayken belirlemekteydi. HİTİTLERDE DİN    Çok tanrılı bir inanışa sahiptiler. En önemli tanrıları Teşup’tur. Ve kral ülkeyi Teşup adına yönetir. Hititlerde güneş, ay, dağ, nehir ve yeraltı dünyasını ilgilendiren pek çok tanrı ve tanrıçalar bulunur.

 
 
 

Comments


bottom of page